Turizem‎ > ‎

Znamenje Mati Božja (Pr' Mater' Božj)

objavljeno: 3. mar. 2011 23:40 avtor: Neznan uporabnik   [ posodobil 29. okt. 2013 05:46 Mira Hladnik ]
Znamenje Mati Božja (Pr' Mater Božj) na začetku Vreč na odcepu steze skozi Rudnice v Kamno Gorico.
To je staro znamenje na nekoč pomembni stezi iz Mišač in Dobrave v Kamno Gorico.
Steza je bila še pred 40 leti precej v uporabi - Mišačani in Dobravci so npr. hodili v Kamno Gorico v trgovino, k mesarju, na pošto ipd. Pred cca 20 leti so obstajali še ostanki prvotnega znamenja. Znamenje je pomenilo veliko tudi romarjem ki so prihajali iz širšega zaledja Lipniške doline. S tega mesta so prvi zagledali Brezje. Steza se je spščala od tod proti Mišačam in dalje na Brezje po nekdanjem travniku Mašca, ki je bil tudi priljubljeno smučišče in je bil pred dobrimi 30 leti pogozden. Mimo znamenja vodi danes gozdna cesta na Vreče.
Ni pa bilo to znamenje edino na stezi skozi Rudnice v smeri Kamne Gorice. Na prevoju v pobočje nad potokom Lipnica je nekoč stalo še eno znamenje in sicer železni križ. Kraju se reče Pr' ta železnm križ' .
Prav verjetno sega postavitev znamenja še bolj nazaj v preteklost - v 18. stol. Na tem mestu so do nekako 1770-1790 še stoletja rudarili in nabirali železovo rudo za plavž v Kamni Gorici. Mesto kjer je znamenje in bližnja okolica so nekdanja nahajališča jalovine, saj so nasipi le- te lahko opazni.

Prispevek pripravil Rok Gašperšič
 
Comments