Turizem


Zaščitne ograje, asfalt, igrala ...

objavljeno: 14. okt. 2017 00:18 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 12. jan. 2019 00:54 ]

Nova zaščitna ograja na poti z Zgornje Dobrave proti OŠ Lipnica in druge pridobitve

V letu 2016 je KS Sr. Dobrava dala postaviti zaščitno ograjo ob pešpoti tik nad cesto iz smeri Zg. Dobrava do steze nad OŠ Lipnica.
Žal ni ograje ravno na mestu, kjer je za pešce (najpogostejši so to šolarji) najbolj nevarno - ob ostrem ovinku pod Zg. Dobravo. 
Sama ograja je zelo lična, a škoda, da ni daljša.
Pomladi 2018 je bilo popolnoma obnovljeno otroško igrišče - nova igrala in tartan. Tudi zid doma ob igrišču je bil prepleskan. Kasneje je bila nameščena predelana velika gugalnica, ki je več desetletij služila zabavi dobravskih otrok. Ker pa je bila dokaj nevarna, je sedaj nepremična.  
Januarja 2019 pa je KS dala nadomestiti belo plastično ograjo nad vhodom v dvorano z bolj lično leseno zaščito.
Jeseni 2018 so se obnavljali deli cest, polagal se je asfalt med Sr. in Zg. Dobravo, pred Štularjem na Zg. Dobravi ...

Nova streha na Cerkvi povišanja sv. križa

objavljeno: 29. jan. 2017 02:01 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 25. apr. 2017 11:09 ]


Poleti 2016 je dobravska cerkev dobila lepo novo kritino. Pavšalna cena: okrog 30.000 evrov.

Končno novo avtobusno postajališče za šolarje

objavljeno: 14. jul. 2015 10:35 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 15. jul. 2015 07:15 ]


Kar nekaj časa in kar nekaj ljudi se je z dopisi trudilo pri OR, naj se odstani sramotno grda in vandalzirana avtobusna hišica pred O. Š. Staneta Žagarja v Lipnici.
To se je po več letih končno zgodilo maja letos, tako kot je v dopisu Svetu KS Sr. Dobrava in vodstvu šole obljubil Rado Pintar z Oddelka za komunalne zadeve OR.

Upajmo, da bo novo postajališče dolgo ostalo tako lepo, kot je sedaj.

Pa še dve sliki: novo in staro postajališče. No,ali je bilo res treba toliko let gledati to sramoto? 

 
 

                               
 


Obnovljene miza in klopice na Ojstri peči

objavljeno: 17. apr. 2014 11:29 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 17. apr. 2014 11:45 ]

Od letošnje cvetne nedelje dalje, tj. od 13. aprila 2014, lahko po sprehodu čez Vreče na Ojstri peči spet spodobno posedite in se odpočijete ob obnovljenem omizju. Okrog mize je napravljena zasilna ograja, vendar naj bo jasno, da se v vsakem primeru po Vrečah in tudi v okolici postavljenega omizja gibate na lastno odgovornost. 
Vprašanje je, kje sploh se gibamo na tujo odgovornost.
  
 
 
Takole prijeten in ličen pa je videti kotiček sedaj.
 
 
Stanje pred aprilom 2014

Znamenje in klopica na Sp. Dobravi

objavljeno: 1. feb. 2014 11:58 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 3. apr. 2014 00:02 ]

Za urejen in prijeten videz kraja smo odgovorni vsi. Še toliko bolj je razveseljivo, če se kdo odloči za neke vrste donatorstvo. 
Tako je dne 25. 9. 2011 Miro Albinini s Spodnje Dobrave doniral znamenje, sliko in klopco, vključno z jagenčkom in dobrotami z roštilja za fešto. Povabljena je bila vsa vas in še pevski zbor. Donator je povedal, kako in zakaj sem se tako odločil, župnik Tine pa je opravil svoj del posla in pojasnil, kaj sta v krščanski mitologiji predstavljala Kozma in Damjan , ki sta na sliki. Znamenje je naredil danes že pokojni Anton Šturm iz Dražgoš, sliko pa Albininijev nekdanji sodelavec in slikar Marjan Burja iz Kranja

Seveda so po predhodnem dogovoru Pecarjevi to postavitev in spremembo slike dovolili, tako da je to še vedno Pecarjevo znamenje.

Fešta je bila v Bendeljnovi delavnici, ki jo je župnik ob tej priliki tudi blagoslovil. Tam se je slavje nadaljevalo ob pivu in dobrotah, ki so jih pripravile Spodnjedobravke, Pecarjevi so prinesli še pijače in tako se je otvoritev ob zelo prijetnem vaškem druženju zavlekla kar pozno v nedeljski popoldan 25.9.2011.

Zagotovo sta obe pridobitvi v veselje vsakemu mimoidočemu sprehajalcu.
Da bi se čim več krajanov odločalo za takšne velikodušne poteze!

 
 


 

Izleti in gostilne

objavljeno: 10. nov. 2013 05:58 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 10. nov. 2013 10:37 ]


Predlogi za kratke izlete


Izhodišče: Dom krajanov, Srednja Dobrava 1b, 4245 Kropa


Do razglednega Stovca je 2 kilometra ali pol ure hoda: greš proti vzhodu ves čas ob robu gozda in ob robu planote vse do razgledne

skale, imenovane Stovc. Sledi kažipotom: eden te vodi po robu, drugi skozi gozd in nato zavije pravokotno levo proti skali. Upehan se

lahko odpočiješ na klopici v bližini ter svoj podvig vpišeš v knjigo. 

Če jo mahneš od gostilne Pri Marički čez Zgornjo Dobravo in naprej po sredini v smeri SZ, prideš na razgledno točko Vreče 

(pribl. 1,7 km), od koder se ti odpre pogled na savsko dolino nad Globokim in dalje proti Karavankam.

Najbolj razgledna točka v bližini je Jamnik. Od tovarne Iskra v Lipnici je hoje mimo Brezovice po položni Barigli eno uro, lahko pa se odpelješ skozi Kropo proti Dražgošam, kjer na ovinku pod partizanskim spomenikom pustiš avto ter se odpraviš peš po grebenu le zadnjih 200 metrov do cerkvice sv. Primoža in Felicijana (831 m).

Lepota kraja te bo nedvomno navdušila in se boš drugič vrnil še bolj planinsko nastrojen. Takrat jo boš ubral iz Krope po markirani poti do Partizanskega doma na na Vodiški planini (1108 m )ali pa z Jamnika čez Kroparsko goro (1307 m).

Kam, če si lačen in žejen

Drugače pa so vse gostilne v okolici vredne obiska: pri Marički na Sr. Dobravi strežejo okusne in obilne malice (razen ob torkih), pripravijo nedeljsko kosilo, znani so po najboljših ocvrtih kalamarih, pri Kovaču v Kropi postrežejo bolj malo, a tisto fino in v pravem ambientu, pri Jarmu v Kropi imajo veliko izbiro, v Mlinu v Kamni Gorici se jejo dobre postrvi in pice, v Podnartu (Joštov hram) imajo srbske dobrote (npr. leskovački uštipak in prebranac), pri Slavki v Podbrezjah si lahko privoščimo obilno in poceni dnevno kosilo (paniran piščanec), v ribiški brunarici Žeje v Bistrici pa konec tedna pripravljajo ribe. V razgledni planinski koči na Taležu (na cesti proti Vodiški planini na Jelovici) se dobro in veliko je – eno porcijo dva ne zmoreta! Pa v Partizanskem domu na Vodiški planini je vedno na voljo kakšna jed na žlico, da o tekočih zadevah ne govorimo.

Zemljevid z začrtanimi predlaganimi potmi

 


Nove klopice in turistična tabla

objavljeno: 18. okt. 2013 01:32 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 20. mar. 2014 05:41 ]

V letu 2013 je OR dala po vseh krajih v občini postaviti lično oblikovane klopice ter table z zgodovinskimi ter drugimi podatki o posameznih krajih naše skupnosti. 
Na  Sr. Dobravi stoji ena od klopic levo pred domom krajanov na robu parkirišča, druga pa ob pokopališkem zidu. Žal obe stojita na precej neprikladnih mestih, saj doslej še ni bilo videti nikogar, ki bi na njih posedal. Torej bi bilo dobro razmisliti o primernejših lokacijah.

Opomba 12. marca 2014: ŽAL JE KLOPICA PRI DOMU ŽE POŠKODOVANA - MED PLUŽENJEM SO PAČ POZABILI NANJO. 
LEPO BI BILO, DA JO NEKDO, KI SE NE OZIRA NA PLAČILO, AMPAK MU JE ZA SKUPNO DOBRO, VRNE V PRVOTNO STANJE.  
 
  

Lično okrašen vhod v gostilno Marička                                                                                      Krajevna info tabla 

Razgledne točke

objavljeno: 3. mar. 2011 23:43 avtor: Neznan uporabnik   [ posodobil 17. dec. 2011 01:58 Mira Hladnik ]


Če se malo sprehodimo po planoti Dobrava, lahko pridemo do nekaterih razglednih točk, s katerih lahko ob lepem vremenu ozremo skoraj po celi Gorenjski. Najbolj znane razgledne točke so Ojstra pečStovc in Zjavka. Najbolj obiskan je verjetno Stovc, kamor pohodniki prihajajo iz vseh sosednjih vasi, a mnogo obiskovalcev zaradi prečudovitega razgleda zaide tudi na Ojstro peč. Zjavko obiskujejo bolj prebivalci iz Kamne Gorice, kjer ponavadi v noči na 1. maj pripravijo kresovanje. Na teh razglednih točkah nas pričaka miza za počitek in okrepčilo ter omarica z vpisno knjigo. Nekateri obiskovalci za svoj 100. obisk na teh mestih pripravijo prave zabave.

Znamenje Mati Božja (Pr' Mater' Božj)

objavljeno: 3. mar. 2011 23:40 avtor: Neznan uporabnik   [ posodobil 29. okt. 2013 05:46 Mira Hladnik ]

Znamenje Mati Božja (Pr' Mater Božj) na začetku Vreč na odcepu steze skozi Rudnice v Kamno Gorico.
To je staro znamenje na nekoč pomembni stezi iz Mišač in Dobrave v Kamno Gorico.
Steza je bila še pred 40 leti precej v uporabi - Mišačani in Dobravci so npr. hodili v Kamno Gorico v trgovino, k mesarju, na pošto ipd. Pred cca 20 leti so obstajali še ostanki prvotnega znamenja. Znamenje je pomenilo veliko tudi romarjem ki so prihajali iz širšega zaledja Lipniške doline. S tega mesta so prvi zagledali Brezje. Steza se je spščala od tod proti Mišačam in dalje na Brezje po nekdanjem travniku Mašca, ki je bil tudi priljubljeno smučišče in je bil pred dobrimi 30 leti pogozden. Mimo znamenja vodi danes gozdna cesta na Vreče.
Ni pa bilo to znamenje edino na stezi skozi Rudnice v smeri Kamne Gorice. Na prevoju v pobočje nad potokom Lipnica je nekoč stalo še eno znamenje in sicer železni križ. Kraju se reče Pr' ta železnm križ' .
Prav verjetno sega postavitev znamenja še bolj nazaj v preteklost - v 18. stol. Na tem mestu so do nekako 1770-1790 še stoletja rudarili in nabirali železovo rudo za plavž v Kamni Gorici. Mesto kjer je znamenje in bližnja okolica so nekdanja nahajališča jalovine, saj so nasipi le- te lahko opazni.

Prispevek pripravil Rok Gašperšič
 

Zgibanka KS Dobrava

objavljeno: 3. mar. 2011 23:23 avtor: Neznan uporabnik

 Dragi sokrajani!
Zgibanka naše krajevne skupnosti bo izšla prva v skupini zgibank Lipniške doline. Skupaj s turističnimi prospekti KS Lancovo, Kropa, Kamna Gorica, Podnart ... bo na voljo brezplačno v turističnih uradih ter v gostiščih občine Radovljica. Ogledate si jo lahko v spodnji prilogi.

1-10 of 14