Srečanje starejših krajanov, 2. oktober 2015

objavljeno: 2. okt. 2015 13:09 avtor: Mira Hladnik   [ posodobljeno 14. feb. 2016 23:42 ]

2015_10_02


Spet je leto naokoli in članice KORK-a tudi tokrat niso pozabile organizirati družabnega srečanja za starejše krajane.
Žal je nekaj stalnih udeležencev za vedno odšlo, tudi gospa Lojzka Lazarjeva, naša ognjevita recitatorka, sedaj leži oslabela v domu v Gornjem Gradu, Julka Avguštinova pa je julija preminula (glej članek spodaj - Slovo od Julke v Svobodni besedi, str. 33, januar 2016).
Srečanje je potekalo po ustaljenem redu, le nagovor je tokrat imela nova predsednica KORK-a Jožica Albinini, ki je letos marca prevzela vodenje od dolgoletne predsednice Vere Blaznikove, ki gaje vodila kar 14 let! 
Marička nas je dobro postregla, 'korkovke' so poskrbele za raznolike slaščice, Miro in Erazem sta s pesmijo in harmoniko pospešila utrip srca.

Julka Avguštin


Ob koncu meseca julija, natančneje 27. 7. 2015, nas je za vedno zapustila Šuštarjeva Julka z Zgornje Dobrave pri Kropi. Bila je dolgoletna članica krajevnega odbora ZB za vrednote NOB, tovarišica in zanimiva, iskrena prijateljica, ki je znala prisluhniti sogovorniku.

Rojena je bila 10. 2. 1928 na Mišačah kot edinka materi gospodinji in očetu Andreju Volku, ki je družino preživljal z delom na železnici. Družina se je kasneje preselila v lastno hišico na Zgornjo Dobravo, od koder je bila 5. decembra 1941, tako kot večina dobravskih družin, izseljena v nemška taborišča. Tam je Julka, takrat še slabotno, nedodraslo dekle, morala trdo delati na eni od nemških kmetij. Po vrnitvi v porušeno domovino je sodelovala v delovnih akcijah širom nekdanje domovine, se nato zaposlila, najprej v Jugobruni v Kranju, nato v Iskri Otoče, večino let vse do upokojitve pa je bila zaposlena v kontroli Iskre Lipnica. V zakonu z Ivanom sta se rodila dva otroka, hči Vanda, ki je zadnja leta mamo oskrbovala, in sin Roman, katerega zgodnje smrti zaradi nesreče v gorah ni mogla nikoli preboleti.
Julka je bila dejavna v več društvih: pri krajevnem odboru Rdečega križa, pri Društvu izseljencev, predvsem pa pri KO ZB NOB Dobrava – Kamna Gorica, kjer je leta in leta sodelovala pri pripravi komemoracij ter s sočlani vzorno skrbela za urejenost krajevnih spominskih obeležij.
Draga naša Julka, zelo te bomo pogrešali!Comments